Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η λαμπρή επανεμφάνισι του «Αεικίνητου» στο Θέατρο Παπαδημητρίου και ένα ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του 2007 (+ 7 φωτογραφίες)

Μια από τις πιο δραστήριες και επιτυχείς πολιτιστικές προσπάθειες στην Χαλκίδα κατά τα τελευταία 10- 15 χρόνια αποτελεί η θεατρική ομάδα του «Αεικίνητου Θεάτρου Ευρίπου». Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής του ο μικρός επαρχιακός Θίασος έχει καταγράψη στο ενεργητικό του πάνω από 50 μικρές και μεγάλες διαφορετικές θεατρικές προτάσεις/παραστάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήσαν παραγωγές που πραγματώθηκαν χάρις στο προσωπικό πάθος των ανθρώπων του, οι οποίοι με σπάνιο για την εποχή μας συναισθηματισμό ακολούθησαν το όραμά τους, χωρίς ιδιαίτερη έξωθεν στήριξι και χωρίς τα απαιτούμενα υλικά μέσα.
Αυτό λοιπόν το «Αεικίνητο» -όνομα και πράγμα- θεατρικό σχήμα με επικεφαλής και εμπνευστές το καλλιτεχνικό ζεύγος των ονειροπόλων, αληθινών εραστών της Τέχνης, Βασίλη Βαλέρη και Ράνιας Νταλαχάνη-Βαλέρη, έκανε μια δυναμική επανεμφάνισι στην πόλι μας ανεβάζοντας από 15-17 Οκτωβρίου το έργο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο».
Και οι τρείς παραστάσεις απετέλεσαν μείζον καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλι και μια μεγάλη θεατρική επιτυχία.

Ακόμα και στην πρεμιέρα της Παρασκευής (παράστασι στην οποία κατάφερε –και ευτύχησε- ο υπογράφων να παρευρεθεί) η ανταπόκρισι του κοινού ήταν μοναδική. Με πολύ καλές ερμηνείες (εξαιρετικές αυτές των δύο πρωταγωνιστών του δράμ
ατος) από το σύνολο σχεδόν του θιάσου, η μεγαλοσύνη του έργου καθήλωσε τους θεατές. Και μιλάμε όχι μόνο για ένα έργο παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά και για μία παράστασι που δόθηκε όχι πια στην μικρή ερασιτεχνική σκηνή του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μπαλαλαίων, για χρόνια στέκι της εν λόγω πολιτιστικής ομάδας, αλλά στο δημοτικό Θέατρο «Παπαδημητρίου»! Και είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το ότι την θεατρική αυτή ομάδα συναπαρτίζουν δικοί μας άνθρωποι, συμπολίτες μας («δικά μας παιδιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο παρευρισκόμενος αντιδήμαρχος, κ. Δ. Αναγνώστου στην πρεμιέρα).
Για την παράστασι της «Φιλουμένας» ή μάλλον για το αριστούργημα του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο καθεαυτό, σκοπεύουμε να επανέλθουμε οπωσδήποτε για μια παρουσίασι στο παρόν ιστολόγιο.
Προσωπικά, όμως, με την παρούσα ευκαιρία επιθυμούμε να δηλώσουμε πως δεν θα ξεχάσουμε την συμπαράστασι που βρήκαμε πριν από 4 περίπου χρόνια στο πρόσωπο των δύο συμπολιτών με την αποδεδειγμένα καλλιτεχνική φύσι, οι οποίοι σε δύσκολες για εμάς μέρες, όταν περιφερόμασταν σε αναζήτησι κάποιας στέγης για την σκακιστική ομάδα των πιτσιρικάδων μαθητών που είχαμε συγκροτήση μετά την εκδίωξί μας από την Σ. Α. Χαλκίδος, μας φιλοξένησαν αφιλοκερδώς - επιδεικνύοντας και κοινωνική ευαισθησία καί ανιδιοτέλεια - για πάνω από 5 μήνες στο «φουαγιέ» της θεατρικής σκηνής τους στο κτίριο της οδού Μπαλαλαίων!

ΤΟ …ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ το 2006/2007!
Από εκείνη την χρονιά είναι και το παρακάτω κείμενο που εν είδει Δελτίου Τύπου είχαμε στείλη στον τοπικό Τύπο. Θέλαμε με αυτό καί να δημοσιοποιήσουμε βεβαίως τις σαρωτικές επιτυχίες των μαθητών μας ως αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής μας προσπάθειας, αλλά και να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους ευεργέτες μας.
Οι φωτογραφίες είναι από κάποια από τις δίωρες προπονήσεις του Σαββάτου που πραγματοποιούσαμε στο ισόγειο της οδού Μπαλαλαίων…
.
.
.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ 2007

Κύριε Διευθυντά,

Με την λήξη των Μαθητικών αγώνων ΣΚΑΚΙΟΥ στο Σχολικό Νομαρχιακό Πρωτάθλημα που διεξήχθησαν με επιτυχία την περασμένη Κυριακή στην πόλη μας, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω δημοσίως το πολιτιστικό κύτταρο της πόλης μας που για μια ακόμη φορά δικαιώνει το όνομά του, το ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ Θέατρο Ευρίπου.
Κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και περίπου τρείς μήνες, μια διευρυμένη παρέα – ομάδα 30 περίπου παιδιών που αγαπούν το ΣΚΑΚΙ, μαζευόντουσαν (στην αρχή μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μετά και οι μικρότεροι μαθητές) υπό την καθοδήγηση του υπογράφοντος, και αξιοποιούσαν λίγο απο τον ελεύθερο χρόνο τους γυμνάζοντας το πνεύμα τους στο κορυφαίο Πνευματικό Άθλημα τού Ζατρικίου, αναμετρώμενοι δηλ. στο θρυλικό παιχνίδι-απόγονο των Πεσσών τού Παλαμήδη.
Μιά ματιά στα ατομικά αποτελέσματα των μαθητών τής «παρέας» σε όλες τις κατηγορίες αρκεί, για να προκύψει αντικειμενικά το συμπέρασμα ότι ...«Αεικίνητη» ήταν η «ομάδα» που πρωταγωνίστησε στους εφετινούς Νομαρχιακούς αυτούς Σχολικούς Αγώνες Σκακιού (όπου οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό των 140) :
Α΄ Δημοτικού: Ο Φραγκιάς Γιώργος ήλθε 1ος,
ο Καστριώτης Αλκιβιάδης 3ος.
Β΄ Δημοτικού: Ο Σοϊλεμέζης Γιώργος 1ος,
ο Στεφανόπουλος Νίκος 3ος.
Γ΄ Δημοτικού: Η Φλώκου Μαρία 2η.
Δ΄ Δημοτικού: Ο Σφυρίδης Γιάννης 1ος και
ο Παπαδήμας Βίκτορας 1ος (ισοβαθμήσαντες σε τριπλή ισοβαθμία)!
Ο Παύλου Σπύρος 3ος.
Ε΄ Δημοτικού: Ο Κωνσταντίνος Σοϊλεμέζης 1ος,
ο Κυμουρτζής Άκης 2ος και
ο Σέγκος Γιάννης 3ος!
Στ΄ Δημοτικού: Ο Τσιγάλογλου Γιώργος κατετάγη 3ος.

Στα Γυμνάσια : Ο Βαλέρης Δημήτρης και ο Ζαχαριάδης Μάνος ισοβάθμησαν στην 3η θέση στην κατηγορία των μαθητών Α΄ Τάξης.
Ακόμη και στα Λύκεια, η συμμετοχή τού «βοηθού» μου και μαθητή της Γ’ Τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Χαλκίδος, Θανάση Κανάσαρου, εστέφθη με την κατάκτηση της 3ης θέσης και του αντίστοιχου Χάλκινου μεταλλίου!
Μαζί, λοιπόν, με τα Εύγε στους μαθητές μου για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους, θεωρώ ότι οφείλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες τού ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΥ, κ. Βαλέρη Βασίλη και κα. Νταλαχάνη Ράνια, οι οποίοι με κιμπάρικη αρχοντιά και μάλιστα αφιλοκερδώς, μας αγκάλιασαν και συνεχίζουν να μας φιλοξενούν.
Η ανυστερόβουλη εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι ως άνω συμπολίτες μας, νομίζω πως έχει επιπλέον αξία απο το γεγονός ότι πριν απο την φιλόξενη πόρτα τους, είχα απευθυνθεί σε αναζήτηση «στέγης» και αλλαχού (βλ. Σχολικές Μονάδες Α΄ & Β/βάθμιες, καθώς και στον Δήμο – προεκλογικώς) εισπράττοντας -- στην καλύτερη περίπτωση – υποσχέσεις και ... συμπάθεια.
Με την ευχή να πληθαίνουν οι ευαίσθητοι και δημιουργικοί πολίτες και μαζί κάθε γνήσια πολιτιστική πρωτοβουλία στην κάπως αδικημένη πόλη μας, ευχαριστώ θερμά και το πάντα φιλόξενο ΒΗΜΑ σου.

Με τιμή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
Φιλόλογος, πρώην Λέκτορας Πανεπιστημίου Βερόνας,
ΥΜ και Προπονητής Ελλ. Σκακιστικής Ομοσπονδίας



[ΣΣ Εκείνο τον καιρό είχα ακόμη την ιδιότητα του προπονητή στο Σκάκι. Από το οικείο Μητρώο Προπονητών της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εζήτησα αυτοβούλως να διαγραφώ αργότερα. Κι αυτό, προκειμένου να μην υπάρξη κώλυμα κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης και εγγραφής στην Ε.Σ.Ο. του δεύτερου Συλλόγου μου, «Α.Ε. Κέντρο «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ», καθώς διεκδικούσα την θέσι του Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο]

Δεν υπάρχουν σχόλια: