Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η αποστομωτική κατά Φυρομιανών δήλωσι του Ρόμπιν Λέιν Φοξ στην έκθεσι της Οξφόρδης . La dichiarazione mozzafiato di Robin Lane Fox contro la F.Y.R.O.M

Απόγονοι ενός Θεού
Σκηπτούχοι μεγάλης ισχύος
Εξουσιαστές ενός βασιλείου
Κατακτητές του κόσμου



Για την μεγαλειώδη εφετινή έκθεσι στην Αγγλία (στο μουσείο Αshmolean της Οξφόρδης) με θέμα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τις Αιγές, για διάφορους λόγους (και κυρίως από αστοχία προγραμματισμού) δεν κατορθώσαμε να αναφερθούμε εγκαίρως.
Η έκθεσι είχε τον επίσημο τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Ο θρύλος της Μακεδονίας, ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας» (‘Heracles to Alexander the Great’ etc) και θεωρήθηκε μέγιστο πολιτιστικό γεγονός για την Γηραιά Αλβιόνα
η σημαντικότερη έκθεσι αρχαιοελληνικής τέχνης που έγινε ποτέ στην Αγγλία», με τα εκτιθέμενα ευρήματα «ξαναγράφει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης» κλπ). Εξ ού και η μεγάλη της χρονική διάρκεια: ολόκληρο πεντάμηνο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο!
Αλλά θελήσαμε σήμερα να αναδημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από τις φοβερές δηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την προκλητικότητα των Σκοπιανών, που έκανε επ’ ευκαιρία αυτής της εκθέσεως, ο διεθνούς φήμης καθηγητής και συγγραφέας Ρόμπιν Λέιν Φοξ. (Robin Lane Fox, ιστορικός και καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στην Οξφόρδη, ειδικός στον Μέγα Αλέξανδρο).
Παραθέτουμε και τις αποδελτιωμένες δηλώσεις του και το σχετικό βίντεο:

«Αυτή η έκθεσι αρχαιοελληνικών έργων τέχνης είναι η σημαντικότερη όλων όσων έχουν γίνη ποτέ στην Αγγλία. Υπάρχει ένα μήνυμα που είναι ιστορικό, αλλά και πολιτικά χρειάζεται να ειπωθή: η Μακεδονία είναι ένα ελληνόφωνο βασίλειο στην Βόρειο Ελλάδα που κατοικείται από λαό που χρησιμοποιεί ελληνικά ονόματα, ελληνικούς μήνες, που λατρεύει έλληνες Θεούς. Εκείνοι που ζούνε στα Σκόπια και λένε πως εκεί είναι η Μακεδονία, και η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι τόσο αδαείς και εξωφρενικοί όσο θα ήταν αν κάποιος μας έλεγε ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρισκόταν στην πραγματικότητα στην Λευκορωσία και πως η Οξφόρδη ήταν το Μίνσκ!»

Macedonia - The Ashmolean Museum's Testimony 2011 (2/2)


Prof. Robin Lane Fox :
There is a message that is historical and still politically has to be said…. Macedonia is a Greek-Speaking kingdom in Northern Greece, populated by people using greek names, greek months and worshiping greek Gods. Those who live in Skopje, and say that is Macedon and Alexander’s homeland, are as ignorant and outrageous as if someone was us to say that Oxford University was really in Belarus and Oxford was Minsk!

Δεν υπάρχουν σχόλια: