Τρίτη 17 Απριλίου 2012

΄Ενας χθεσινός Άγιος, ο νεομάρτυς Μιχαήλ ο Βουρλιώτης ετών 18. Un neomartira di ieri; San Michele da Vourla (Asia Minore) +16.4.1772


ΕΡΩΤ. Έχουν Άγιο προστάτη οι σερβιτόροι ή οι καφετζήδες;
ΑΠΑΝΤ. Θα μπορούσαν να διαλέξουν τον άγιο Νεομάρτυρα από την Ιωνία, τον δεκαοκτάχρονο μαρτυρήσαντα Μιχαήλ από τα Βουρλά!


Αντιγράφουμε το κείμενο από μια προπέρσινη αποστολή μηνύματος του π. Τιμόθεου Ηλιάκη (από το …Φέισμπουκ http://www.facebook.com/l/287b2;).

Νεομάρτυρας Μιχαήλ απο τα Βουρλά

Ο Άγιος Νεομάρτυς ΜΙΧΑΗΛ είχε καταγωγή τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Εργαζόταν σαν βοηθός καφετζή στην Σμύρνη. Σε ηλικία 18 ετών παρασύρθηκε απο εναν Αγαρηνό και άλλαξε την πίστη του. Ήταν τότε Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών. Όταν όμως ήλθε η Αγία του Χριστού Ανάσταση και ο Μιχαήλ ακουγε τους συνομηλίκους του και τους άλλους Χριστιανούς να εορτάζουν και να ψάλλουν τον νικητήριο παιάνα της Εκκλησίας «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», ήλθε εις εαυτόν και συνέψαλε και αυτός γιορταζοντας την Θεια Ανάσταση.
Την επομένη, Κυριακή του Αγίου Πάσχα, παρουσιάσθηκε στον κριτή και του ζήτησε μια απάντηση σε ενα ερώτημα, που, όπως είπε, τον απασχολεί.
Ρώτησε λοιπόν ο Άγιος «Οταν ενας γελασθει και δωσει χρυσαφι και παρει μολυβι εινα νομιμο να δωσει πισω το μολυβι και να παρει πισω το χρυσαφι?»
Ασφαλώς του απάντησε ο κριτής, αυτό πρέπει να γίνει. «Τότε πάρε πίσω κι εσύ την ψεύτικη θρησκεία που μου έδωσες και επίστρεψε μου την αληθινή που σου έδωσα εγώ»!
Μετα απο αυτήν την ομολογία και ύστερα απο φρικτά βασανιστήρια, ο Άγιος οδηγήθηκε στον δήμιο και αποκεφαλίσθηκε στην Σμύρνη στις 16 Απριλίου 1772 σε ηλικία μόλις 18 ετών!
Το Τίμιο Λείψανό του το έριξαν στην θάλασσα, όμως το βρήκαν οι Χριστιανοί, το ανέσυραν και το έθαψαν με τιμές στον Ναό της Αγίας Φωτεινός.
Έτσι ο Αγιος Μιχαήλ κέρδισε τον Στέφανο του Μάρτυρα. Μακάρι με τις πρεσβείες του να έχουμε κι εμείς την ίδια παρρησία και να ομολογούμε παντού Χριστόν Αναστάντα εκ νεκρών!
ΑΜΗΝ


[ΣΣ: Η φωτογραφία στην αρχή είναι γενική, παρμένη απο το "Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον", όπου και περισσότερα για τους Νεομάρτυρες της Πίστεώς μας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: