Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σκάκι στα σχολεία: Η σκακιστική βραδιά στο Εσπερινό Γυμνάσιο της Χαλκίδας (Τηλεδιάσκεψι και Σιμουλτανέ!). Scacchi a scuola: Una serata con lezione-teleconferenza e simultanea!!



Σπεύδουμε να αναφερθούμε και μέσα από το ιστολόγιο σε μια από τις πολλές δράσεις που είχαμε την χαρά να φέρουμε σε πέρας εφέτος, συμβάλλοντας ενεργά, προτού να ξεχασθή μέσα στη δίνη των υποχρεώσεων της αδυσώπητης καθημερινότητας.

Πρόκειται για μια εκδήλωσι που συνδιοργανώσαμε με μπροστάρη το ενεργό μέλος του συλλόγου μας και δραστήριο εκπαιδευτικό του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδος, Γιώργο Τσάλλα. 
Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος από την αρχή της σχολικής χρονιάς συντονίζει στο εν λόγω Σχολείο, μεταξύ άλλων, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Σκάκι, ένα πραγματικό γυμνάσιο πνεύματος», και εγκαίρως είχαμε συμφωνήσει το πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Την παρελθούσα Παρασκευή, λοιπόν, είχαμε την χαρά να παραστούμε στην επιτυχή διοργάνωσι της τηλεδιάσκεψης που είχε σχεδιασθή απο τον φίλο μας Γ. Τσάλλα που είναι "μαίτρ" στα τεχνολογικά και τα σχετικά με την πληροφορική κόλπα, ως εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας με σκακιστική θεματική – ένα άτυπο μάθημα σκακιού (από τον ΥΜ και εκπαιδευτικό Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου που βρίσκεται στην Σύρο) με διαδραστικότητα που ισοδυναμούσε με ωριαία σκακιστική προπόνησι και όχι μόνο. 
Με δεδομένο ότι η εδήλωσι ήταν και ο επίλογος του πολιτιστικού εφετινού προγράμματος που αναφέραμε, είχαμε προγραμματίσει να κλείσουμε την βραδιά με ένα σιμουλτανέ.


Όπερ και έγινε. Στο μαραθώνιας διάρκειας (πάνω από 2,5 ώρες) σιμουλτανέ που έλαβαν μέρος δεκαεννέα παίκτες (ανάμεσά τους αθλητές του Άβαξ Και Πεσσοί, γονείς και παριστάμενοι φίλοι, μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου, αλλά και καθηγητές) 

το αποτέλεσμα που σημείωσε ο υποφαινόμενος ήταν 17 νίκες και  2 ήττες (από Angel Radev και τον θείο του Nikolai).


 
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για μια πανέμορφη εκδήλωσι, μακράν πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα στον ακόμα υπο διαμόρφωσι στην πατρίδα μας χώρο του σχολικού σκακιού που ενθουσίασε όλους τους παρευρεθέντες.

Συγχαίρουμε και από αυτό το βήμα τον Γ. Τσάλλα και στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος της την σχετική ανάρτησί του με τον τίτλο «Σκακιστική βραδιά με τηλεδιάσκεψη και Σιμουλτανέ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας».

Εννοείται ότι για περισσότερες λεπτομέρειες (και φωτογραφίες) παραπέμπουμε στο ιστολόγιο του Εσπερινού Γυμνασίου.

Στο τέλος, προς συμπλήρωσι, συμπεριλάβαμε και την παρτίδα που τόσο όμορφα παρουσίασε ο Π. Καλαϊτζόγλου.

.............................................................................


Σκακιστική βραδιά με τηλεδιάσκεψη και Σιμουλτανέ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας



Μια πρωτότυπη σκακιστική εκδήλωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Μαΐου  το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ και Πεσσοί».
Η βραδιά ξεκίνησε με μία τηλεδιάσκεψη, όπου φίλοι του σκακιού από τη Χαλκίδα, ανάμεσά τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας, του 4ου ΓΕΛ Χαλκίδας, αθλητές και γονείς από το Σκακιστικό Σύλλογο «Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί», είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία ανάλυση παρτίδας (Macieja Bartlomiej GM   vs  Vaisser Anatoly GM, 4th IECC Istanbul 2003) από τον Εκπαιδευτικό πληροφορικής και Σκακιστή Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου (2200 ELO) που βρισκόταν στην Σύρο.
Με την χρήση διαδραστικού πίνακα, του προγράμματος Skype και την μεγάλη εμπειρία του κ. Καλαϊτζόγλου  η τηλεδιάσκεψη μετατράπηκε σε μία υψηλού επιπέδου διαδραστική σκακιστική συνάντηση που προσέφερε ικανοποίηση σε όλους τους παρευρισκόμενους. Μετά την ανάλυση της παρτίδας ο κ. Καλαϊτζόγλου παρουσίασε ασκήσεις τακτικής.

(...)


Η βραδιά συνεχίστηκε με Σιμουλτανέ, όπου ο Εκπαιδευτικός και Σκακιστής Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης (ΥΜ), πρόεδρος του Συλλόγου «Α.Ε.Κ  Άβαξ και Πεσσοί», αντιμετώπισε 19  μαθητές – αθλητές.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Σκάκι, ένα πραγματικό γυμνάσιο πνεύματος», υπό τον συντονισμό του εκπαιδευτικού πληροφορικής Γεώργιου Τσάλλα και  σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη, πρόεδρο του Συλλόγου «Α.Ε.Κ.  Άβαξ και Πεσσοί» .

Βλ. το ιστολόγιο Κόντρα στο Ρέμα

...........................................................................
Η ΠΑΡΤΙΔΑ
Bartlomiej Macieja - Anatoli Vaisser
Constantinople 2003
French Defence (C 18)



1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Bb4 4. e5 Ne7 5. a3 Bxc3+ 6. bxc3 c5 7. Qg4 O-O 8. Bd3
Nbc6 9. Qh5 Ng6 10. Nf3 Qc7 11. Be3 c4 12. Bxg6 fxg6 13. Qg4 Qf7 14. Ng5 Qe8 15. h4 h6 16. Nh3 a5 17. h5 gxh5 18. Qe2 b5 19. Nf4 g6 20.Nxh5 gxh5 21. Rxh5 Ra7 22. Bxh6 Rff7 23. Qg4+ Rg7 24. Bxg7 Rxg7 25. Qh4 Qxh5 26. Qxh5 Bd7 27. Kd2 Rh7 28. Qg4+ Rg7 29. Qf3 Rf7 30. Qe3 Rh7 31. g4 Be8 32. Qg5+ Rg7 33. Qf6 
1-0


 

Play chess online

Δεν υπάρχουν σχόλια: