Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Το 8ο Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν. Εφέτος και στην Μικρά Ασία/Κωνσταντινούπολι! Χαιρετισμός και Φωτογραφίες. The CDU’s 8th IN COUNTRY STUDY PROGRAM in the footsteps of the Greeks of Asia Minor.

Εναρκτήριος χαιρετισμός 


Με τη βοήθεια του Θεού πραγματοποιούμε τον 8ο Θερινό Κύκλο Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Charles Darwin. Για φέτος ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας μεταξύ των οποίων είναι η Κυβέρνηση του Ντάργουιν, ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος Ντάργουιν, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ντάργουιν,η Επιτροπή Φίλων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Charles Darwin.

Πρωταρχικός σκοπός του θερινού προγράμματος του 2014 είναι η καθημερινή χρήση της ελληνικής γλώσσας σε περιβάλλον ελληνικό. Οι φοιτητές για τρεις βδομάδες χρησιμοποιούν τα ελληνικά σε καθημερινή βάση. Έτσι, δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή με το ντόπιο ελληνικό στοιχείο. Δύο από τις εργασίες από τις οποίες τους ζητάμε, και αξιολογούνται γι’ αυτό, είναι η παραγωγή δύο ταινιών μικρού μήκους με θέματα από τον ελληνικό πολιτισμό. Οι ταινίες αυτές διατίθενται για διδακτικούς σκοπούς σε σχολεία της Αυστραλίας.

Στην προετοιμασία της εργασίας αυτής απαραίτητη είναι η επικοινωνία με τους ντόπιους και η γλώσσα επικοινωνίας είναι η ελληνική. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές τα διάφορα είδη του λόγου όχι μόνο στη σύνθεση και παρουσίαση της τελικής εργασίας, αλλά και στην προετοιμασία της. Αυτονόητο είναι ότι αυτενεργώντας ο φοιτητής μέσα σε περιβάλλον στο οποίο μιλιέται η γλώσσα, θα έχει περισσότερα γλωσσικά ερεθίσματα και περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει ελληνικά σε όλες τις εξελικτικές φάσεις της εργασίας. Η προσπάθεια αυτή καθοδηγείται κατάλληλα από τους καθηγητές του προγράμματος με καθημερινές συναντήσεις και εργαστηριακές πρακτικές.

 Στο πρόγραμμα φέτος ακολουθούμε τα βήματα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα καλλιεργείται η ακαδημαϊκή γλώσσα μέσω αντιπροσωπευτικών ποιημάτων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εστιάζουμε στο νόημα, τη μορφή και τη χρήση της γλώσσας. Έτσι τόσο η επικοινωνιακή όσο και η ακαδημαϊκή δεξιότητα της γλώσσας αποτελούν μέλημα του προγράμματός μας.

 Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συμβάλλουν και συνέβαλαν στη δημιουργία και τη συνέχεια αυτών των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα τις Πανεπιστημιακές αρχές του Πανεπιστημίου Charles Darwin, το Βουλευτή Κώστα Βατσκαλή της Βόρειας Αυστραλίας, την Κυβέρνηση της Βόρειας Αυστραλίας, το Δήμο Καλυμνίων, το Δήμο Αριδαίας, τον Ελληνικό Μακεδονικό Σύλλογο Ντάργουιν, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ντάργουιν Γιάννη Νικολάκη, τα μέλη της Επιτροπής Φίλων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, την Αγγελική Πούλου, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, τους διευθυντές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών SUCCESS STEFADOUROS, Κώστα Στεφαδούρο και Νίκο Στεφαδούρο, το διδακτικό προσωπικό, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του προγράμματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο προσωπικό του Αιγαίου πανεπιστημίου, καθηγητή Γεώργιο Παπαντωνάκη και καθηγήτρια Βασιλεία Καζούλλη, τη Μαρία Καπλανέρη, τη Βούλα Ευγενίου, τη Δέσποινα Κώτη, καθώς και το συνάδελφο Φιλόλογο κ. Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη, τη Φιλόλογο Μαρία Μπαρμπαλέξη για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στα προγράμματά μας. Η συμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και δυστοκίας λέει πολλά για την ποιότητα του προγράμματος και των συμμετεχόντων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο πρόγραμμα και ο Θεός να μας έχει όλους καλά να πραγματοποιήσουμε το 9ο Θερινό Πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015.

 Με θερμές ευχαριστίες,
Γεώργιος Φρατζής 
(Συντονιστής Προγράμματος)










Δεν υπάρχουν σχόλια: