Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η αφίσα για το Σιμουλτανέ στην Νέα Αρτάκη και κάποια ιστορικά σχόλια. Alcuni cenni storici sulle simultanee negli scacchi. Some historic facts about the simultaneous game in Chess.

Τα σχετικά με το αυριανό σιμουλτανέ στην Νέα Αρτάκη τα γράψαμε σε γενικές γραμμές στην τελευταία μας ανάρτησι. Σε κάθε περίπτωσι η εκδήλωσι παρουσιάζει ενδιαφέρον και από «ιστορικής» πλευράς: θα πρόκειται σύμφωνα με όλα τα στοιχεία για την πρώτη εν γένει σκακιστική εκδήλωσι στην μικρή αυτή πόλι της Εύβοιας!! Και βέβαια η πρώτη -συν Θεώ!- επίδειξι σιμουλτανέ!

Λίγα ακόμη ιστορικά 

Η πρώτη καταγεγραμμένη επίδειξι Σιμουλτανέ παγκοσμίως, φαίνεται να είναι εκείνη που διεξήγαγε ένας περίεργος ανατολίτης, «Σαρακινός», ονόματι Μπουτζέκκα το 1266 στην Φλωρεντία (Irving Chernev, Wonders And Curiosities Of Chess, σ. 9). Αυτός ο Μπουτζέκκα (Buzecca) ή Μπιτσέκκα, όπως λανθασμένα τον αναφέρει το πρώτο ελληνικό σκακιστικό περιοδικό («Το Σκάκι», τ. Β’, τεύχος 4 Φεβρ. 1944, σ. 57), αντιμετώπισε τρείς ταυτοχρόνως αντιπάλους και μάλιστα τους 2 με τυφλό παίξιμο (sans voir / blind). Το γεγονός αυτό, όπως και το αποτέλεσμα, 2 Νίκες, 1 Ισοπαλία, εθεωρείτο κάτι σαν παγκόσμιο ρεκόρ για πάνω από 500 χρόνια!

Στην Ελλάδα

Ο απολύτως πρώτος αγώνας Σιμουλτανέ στην Ελλάδα είναι ακόμα αβέβαιο πότε ακριβώς έγινε. Πάντως ως terminus ante quem θα πρέπει να θεωρήσουμε το 1944, και μέχρι νεωτέρας δικαιούται οπωσδήποτε να θεωρείται ως πρώτη ιστορικά «σκακιστική επίδειξις “σιμουλτανέ”», όταν ο αείμνηστος μαίτρ και χαράκτης Φώτης Μαστιχιάδης, διεξήγαγε για λογαριασμό του περιοδικού «Το Σκάκι» αγώνα σιμουλτανέ την 22.05.1977 στην Αθήνα (Βλ. «Το Σκάκι», τ. Β’, τεύχος 11 Ιούν. 1944, σ. 146). Έπαιξε εναντίον 10 αντιπάλων και έφερε 6 Νίκες και 4 Ήττες.

Ακόμα πιο επίσημο χαρακτήρα είχε το πολύ σημαντικό από πολλές πλευρές Σιμουλτανέ που ο πρωταθλητής Ελλάδος τότε Σταύρος Φρυγανάς διεξήγαγε την Κυριακή 27 Αυγούστου 1944 στο Καφενείο «Μόκα» παίζοντας με 21 αντιπάλους.

Πρώτος Έλληνας
Από την άλλη, ως πρώτος ιστορικά Έλληνας που έπαιξε αγώνα σιμουλτανέ έστω και ανεπίσημα (και εκτός Ελλάδος), πρέπει να θεωρείται –μέχρι νεωτέρας- ο Λορέντζος Μαβίλης, για τον οποίο έχουμε την πληροφορία ότι , προφανώς κατά την παραμονή του στην Γερμανία, «έπαιζε το αγαπημένο του παιχνίδι, το σκάκι, με επτά αντιπάλους χωρίς να βλέπει το παίξιμο» (Βλ. Τα Έργα του Λορέντζου Μαβίλη, Β΄Έκδοσι, Αλεξάνδρεια 1922, σ. 13).

Παγκόσμια και άλλα Ρεκόρ 

Ο Στάν Βώγκαν (Vaughan, Stan) είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ περισσότερων ταυτόχρονα παιζομένων παρτίδων δι’ αλληλογραφίας: Το 1988 έπαιζε, αποδεδειγμένα, ταυτόχρονα 1124 παρτίδες στο σκάκι δι’ αλληλογραφίας!

Πανελλήνιο Ρεκόρ 
Αν δεν απατώμαι, το νούμερο των 221 παρτίδων αποτελεί ακόμα το Πανελλήνιο ρεκόρ σε Σιμουλτανέ στο σκάκι και το κατέχει από την 25.05.99 ο φίλος μου ο Τάκης Πανταβός! Το σημείωσε στα Καλάβρυτα μέσα σε 9,5 ώρες και έδωσε μάλιστα μόνο 9 ισοπαλίες!!

Ρεκόρ Γκίνες 
Σε διήμερο αγώνα Σιμουλτανέ την 27 και 28 Ιανουαρίου 2001, πάλι στα Καλάβρυτα, η πολυ-Πρωταθλήτρια Ελλάδος και Γκρανμαίτρ γυναικών Άννα Μαρία Μπότσαρη αντιμετώπισε 1.102 αντιπάλους. Η επίδοσί της (σημείωσε 1.095 νίκες) καταγράφηκε στο βιβλίο ΓΚΙΝΕΣ το 2002!

Το Ισχύον Παγκόσμιο Ρεκόρ 
Επισήμως, αναγνωριζόμενο και από την FIDE, ως παγκόσμιο ρεκόρ κατά τον μέγιστο αριθμό παρτίδων παιγμένων σε σιμουλτανέ, θεωρείται αυτό του Ιρανού Γκρανμαίτρ Εχσάν Γκαέμ-Μαγκάμι (Ehsan Ghaem-Maghami), ο οποίος το 2011 σε στάδιο της Τεχεράνης έπαιξε (σε συνεχή χρόνο 25 ωρών) εναντίον 604 αντιπάλων. Το αποτέλεσμά του: 580 νίκες 16 Ισοπαλίες 8 Ήττες…

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: