Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: καί Σκάκι στο 4ο ΓΕΛ Χαλκίδος! Giornata Nazionale dello Sport nelle Scuole: esibizione e partite di Scacchi nel 4rto Liceo di Calcide. National Day of School Sport: Chess also in 4th Lyceum of Chalcis

Γιορτάσθηκε εχθές η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (ως τέτοια καθιερώθηκε με σχετικά πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου).
Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, κατα το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

Για τη φετινή πρώτη Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (6 Οκτωβρίου 2014) ο θεματικός άξονας ήταν «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

-- Εμείς που θέλουμε το σκάκι να μπει και στην δευτεροβάθμια, θα μπορούσαμε να τον διατυπώσουμε κι έτσι: «Όλα τα αθλήματα διαφορετικά, όλα ίσα»! Όχι «στη δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό» του βασιλικού παιχνιδιού που συχνά είναι σαν να δέχεται ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο φόβος για το «άγνωστο», η αμφιβολία για το «διαφορετικό» δεν μπορούν να ξεπεραστούν παρά μόνο με ένα τρόπο: με τη γνωριμία του «άλλου».
--Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς σε όσους (μαθητές και καθηγητές) δεν ξέρουν το άθλημά μας: Γνωρίστε το! Δεν ξέρετε τι χάνετε!

«Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα ευκαιρία, όχι μόνο για χαρά και παιχνίδι αλλά και για γόνιμο προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας…»

--Αμήν!







Δεν υπάρχουν σχόλια: