Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Θλιβερή Επέτειος Ιστολογίου: Έξι χρόνια χωρίς τον Αλέξη. Οι σκακιστικές κάρτες του. Ricorrenza triste: 6 anni dalla morte di Alexis Klamaris, realizzatore e co-amministratore di questo blog…

Σαν χθές ήταν, 4 Αυγούστου του 2009, που ο φίλος, συνάδελφος και σε πολλά ομοϊδεάτης και συναγωνιστής Αλέξης Κλαμαρής, ο αγαπητός σε όλους "Αντιπρόεδρος" του "Α.Ε.Κ. Άβαξ Και Πεσσοί", έσβησε σε ένα νοσοκομειακό κρεββάτι, στα 48 του χρόνια.

Στα έξη αυτά χρόνια οι στενοί του φίλοι θρηνήσαμε την απώλειά του, αλλά ίσως δεν τον τιμήσαμε όσο του άξιζε. Κάτι περισσότερο, νομίζω, θά ‘πρεπε να κάνουμε. Πέρα από την μεταθανάτια απόδοσι του τίτλου του «Επίτιμου Προέδρου» του συλλόγου μας. Πέρα από το τουρνουά Blitz στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα.
Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθή η ευκαιρία να κάνουμε και στην Χαλκίδα κάτι στην μνήμη του...

Σήμερα, στο ιστολόγιο (που όπως έχουμε ξαναπή, οφείλει πολλά στον κατασκευαστή και συν-διαχειριστή Αλέξη), θέλω να σταθώ σε ένα του χαρακτηριστικό. Στην επινοητικότητά του. Επινοητικότητα που συνδυαζόταν με την πρακτική επιδεξιότητα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτι που μου είχε πρωτοδείξει και πρίν την σύστασι του συλλόγου μας, όταν ακόμα δραστηριοποιούνταν γύρω απο το Ping Pong στο Νεανικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου. Είχε σχεδιάσει κάρτες σχήματος τηλεκάρτας με θέματα γύρω απο το Πινγκ-Πόνγκ και κάποια στιγμή με ρώτησε πώς θα μου φαίνονταν να σχεδίαζε και για το σκάκι. Συμμερίστηκα τον ενθουσιασμό του και του είπα για τη πρωτότυπη ιδέα του πως θα είχε επιπλέον διδακτικό ενδιαφέρον και γύρω απο την τακτική, αλλά κυρίως γύρω απο το άνοιγμα.

Μετά απο καιρό μου έδειξε μερικές έτοιμες κάρτες του (μάλιστα τις είχε πλαστικοποιήσει) με θέμα τα σκακιστικά ανοίγματα! Του ζήτησα να μου δώσει 2-3 και πράγματι, παρόλο που τις θεωρούσε δείγματα προς τελειοποίησι, μου έδωσε. Είμαι σίγουρος οτι ο σχεδιασμός του είχε προχωρήσει. Δεν ξέρω μέχρι ποιό σημείο.

Από τις καρτούλες του (τα, ας πούμε, specimen) βρήκα στα συρτάρια μου μόνο την εικονιζόμενη. Ίσως να υπάρχουν κάποιες ακόμη στο αρχείο του που πιθανόν να έχει φυλάξη ο αδελφός του, Χρήστος.

Το αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως την ιδέα του (που ούτε καν θα σκέφτηκε να την «πατεντάρει») την είδα κατ' επανάληψι αργότερα στο διαδίκτυο απο άλλους...

Η ζωή, αυτό δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε, αυτό που δύσκολα ορίζεται, που προφανώς υπάρχει σε τόσο διαφορετικές μορφές, είναι αυτό το ίδιο που λένε ότι συνεχίζεται;

Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: