Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα Τουρνουά Σκάκι (Open Rapid Chess) για τον Ροσολίμο!! Απο τον «Άβαξ Και Πεσσοί». Un Torneo Open Rapido in onore di Nicolas Rossolimo (1910-1975) a Calcide! An Open Rapid Chess Tournament in honour of Nicolas Rossolimo; in Chalkis.


Ο πολιτιστικός-αθλητικός σύλλογος «Α.Ε.Κέντρο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ», την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 (ώρα 12:00-5:30μμ) διοργανώνει αγώνες γρήγορου σκακιού (Rapid Chess) στην Χαλκίδα. 
Το στοιχείο του εξαιρετικού δεν εντοπίζεται αυτό καθ’ εαυτό μόνο στο γεγονός ότι παρόμοια διοργάνωσι (: ανοικτό τουρνουά Ράπιντ με αξιολόγησι ELO FIDE) θα γίνει για πρώτη φορά στην πόλι μας, αλλά και στο ότι διοργανώνεται προς τιμήν τού GM Nicolas Rossolimo (1910-1975)! 
Ο Νικόλας Ροσόλυμος, όπως του ελληνοποιεί το όνομα ο υπογράφων διαχειριστής του «Νέου Παλαμήδη» και δ/ντής Αγώνων του προγραμματιζόμενου Τουρνουά, είναι ο πρώτος αναγνωρισμένης ελληνικής καταγωγής Μέγας Διεθνής Μαίτρ (Γκρανμαίτρ) στην ιστορία του Σκακιού
Η επιλογή του Ν. Ροσόλυμου ως τιμωμένου ιστορικού πια προσώπου στο Τουρνουά, αποτελεί απολύτως αιτιολογημένη ενέργεια, και ως στοχευμένη επιλογή/ απόφασι είναι απόρροια της σταθερής και ακλόνητης προσωπικής πρότασης μέσα στα πολιτιστικά/αθλητικά ενδιαφέροντα του γράφοντος, αυτής που ονομάζουμε «ελληνική ματιά». Ελληνική ματιά, δηλαδή αναζήτησι και ανάδειξι του ελληνικού στοιχείου παντού. Καί στο σκάκι! 
Επιπλέον ο εν λόγω Έλληνας κατα την καταγωγή Ρωσσο-γαλλο-αμερικανός είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου σκακιού. Χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων είναι ότι εκτός από Πρωταθλητής Ηνωμένων Πολιτειών το 1955, Πρωταθλητής Γαλλίας το 1948 (και πολυπρωταθλητής Παρισίων), συνδύαζε μια υψηλή αισθητική αντίληψι στο αγωνιστικό σκάκι, η οποία --παρά τα σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε-- τον οδήγησε κατ’ επανάληψι σε κατάκτησι βραβείων ωραιότητος σε νικηφόρες παρτίδες του. Απολύτως δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός του (κι από επίσημα χείλη) ως «καλλιτέχνης του σκακιού»*. 
Και αυτό από μόνο του θα έφτανε για να του προσδώσει μέσα στο άθλημά μας αιώνιο κύδος
Εμείς στο πρώτο αυτό ελληνικό σκακιστικό μνημόσυνο του μακρινού συμπατριώτη μας, (αντιπροσωπευτικού τύπου μετανάστη), θέλουμε να σταθούμε, έστω για λίγο, με σεβασμό, υπερηφάνεια, αλλά και θαυμασμό σε έργα αξιόλογα και λόγια του υψηλόφρονα σαν τα επόμενα:
 «Τι θά ‘πρεπε να κάνω; Να γίνω κυνηγός πόντων, και να δώσω για αντάλλαγμα –όσο όσο- το ρομαντικό μου στυλ; Όχι! Δέν θα το κάνω. Δέν θα μετατραπώ σε κτήνος»**

 Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης 


*
Βλ. π.χ. εδώ 
**.
"What am I supposed to do, trade in my romantic style and become a hunter of points at any price? No, I will not do so. I will fight for the art of chess. I shall not turn into a monster"

2 σχόλια:

Thanasis Kontaxis είπε...

Να υποθέσω ότι θα πριμοδοτειται από τη διοργάνωση η επιλογή της σχετικής βαριαντας στο άνοιγμα;!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Επεξεργαζόματε με τους υπεύθυνους πληροφορικής σύστημα πριμοδότησης σε ...πόντους! Επίσης είμαστε σε αναζήτησι χορηγών για ...χρηματικές βραβεύσεις σε όσους προκειμένου να τιμήσουν τον Έλληνα εμιγκρέ πολυπρωταθλητή επιλέξουν την Γαλλική ή την Ρωσική για άνοιγμα!
xD
Πάντως, για να ξαναμιλήσουμε σοβαρά, Θανάση, η ιδέα σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!
Με έναν πιο έγκαιρο και άλλης κλίμακας σχεδιασμό θα μπορούσαμε κάλλιστα να διοργανώσουμε ένα ΘΕΜΑΤΙΚΟ Τουρνουά, όπου η επιλογή της βαριάντας Rossolimo και το άνοιγμα της Σικελικής θα ήταν υποχρεωτικά. Μακάρι του χρόνου...